"Jos kirjaa jonka todella haluaisit lukea ei ole vielä kirjoitettu, se täytyy kirjoittaa itse."
-Toni Morrison.
Kirjojen kirjoitus materaalin keräämisestä valmiiseen painotuotteeseen asti - tai mitä tahansa siltä väliltä. Kirjoitustoimeksiannot vaativat yleensä huolellisen suunnittelu-, materiaalihankinta- ja sopimusprosessin, joten kannattaa ottaa yhteyttä hyvissä ajoin ennen projektin aloittamista. Samalla pystyn tarvittaessa hoitamaan sisällöntuotannon ja taiton lisäksi myös esimerkiksi budjetoinnin kannalta merkittävät painotöiden kilpailutukset.
Kotiseutuyhdistys Lemun Kempeille vuosina 2013-2014 tekemäni Lemu ennen ja nyt -teos oli puolentoista vuoden kuvaus- ja kirjoitustyön tulos. Kirja kasvoi pienestä maiseman muutosta dokumentoineesta valokuvausprojektista yli 250-sivuiseksi teokseksi joka esittelee lemulaisen maiseman muutoksen ja muuttumattomuuden lisäksi melkoisen määrän pitäjän historiaa. Pääosa kirjassa on mustavalkoisilla kuvapareilla, joissa vanhojen kuvien rinnalle on otettu uudet kuvat täsmälleen samoilta jalansijoilta. Vanhimmat arkistokuvista ovat 1800-luvun lopusta, uusimmat ovat olleet kirjoitushetkellä vain muutaman vuoden vanhoja. Silti muutamassakin vuodessa maisemat ovat voineet muuttua paljon - tai säilyä lähes muuttumattomina miltei sata vuotta.
Kuvien lisäksi aiheittain teemoihin jakautuneet kirjan luvut alkavat lyhyillä johdantoteksteillä, joissa kuvataan maiseman muutoksen tyypillisiä piirteitä ja niiden näkymistä lemulaisessa maisemassa. Kirjan kuvatekstit puolestaan sisältävät melkoisen määrän paikallishistoriaa ja varsinkin itselleni erityisen läheistä arjen historiaa, joka usein jää kirjaamatta muistiin. Kirjan tekstiä täydentää lisäksi FM Pihla Sillanpään kirjoittama luku maiseman muutoksesta, sen merkityksestä ja tutkimuksesta.
Kirjaprojektissa vastuullani oli kuvamateriaalin hankinta arkistolähteistä, uusien valokuvien ottaminen, aineiston luettelointi, taustatutkimuksen ja haastattelujen tekeminen kirjan historiaosuuksia varten sekä lopullisen tekstin kirjoittaminen ja kokoaminen valmiiksi teokseksi. Kirjan taitto on Grafiinin Tiina Nuortimon käsialaa.
Valokuvat ovat keskeinen ja konkreettinen väline esittää sitä, miten Lemusta tuli se, mitä se nyt on – ja mihin suuntaan se ehkä vielä kehittyy. Kempeillä on ennenkin ollut valokuvanäyttelyitä, valokuvasuunnistuksia ja valokuvakilpailuja. Lemu ennen ja nyt –teoksessa otetaan kuitenkin askel pidemmälle. Albert Vallunen on tehnyt hienoa työtä etsiytyessään vanhojen kuvien ottajien jalansijoille. Kuvaparit ovat saaneet myös oivaltavat kuvatekstit.
- Tauno Linkoranta, Varsinais-Suomen kyläasiamies, kirjan esipuhe
Askaisten Martat juhlisti jo vuonna 1916 alkanutta satavuotista historiaansa kirjoittamallani historiateoksella Kotien kohottamiseksi, isänmaan onneksi. Koska monet yhdistyksen eri vuosikymmenten avainhenkilöistä ovat olleet myös muuten hyvin aktiivisia paikkakuntalaisia, sisältää kirja Marttojen historian lisäksi myös runsaasti koko Askaista koskevaa aineistoa. Siksi teos ei ole mielenkiintoinen pelkästään yhdistyksen jäsenille, vaan siitä on saatu myös yleisesti paikkakuntalaisia kiinnostava.
Kirjaa tehdessä vastuullani oli koko projektin hallinta, muun muassa:
Projektin tuloksena Askaisten Martat saivat arvokkaan muiston satavuotisesta historiastaan, josta on iloa vielä pitkään juhlapäivän jälkeenkin. Samalla varmistettiin, että siihen asti vain jäsenistön muistiin tallennettu tieto yhdistyksen vaiheista ja muusta Askaisten historiasta säilyy myös jälkipolvien tutkittavana.
Kirja täytti kaikki odotuksemme. Voimme olla tyylikkäästä kirjasta ylpeitä. Historiikki menee varmasti luettavaksi eikä vain kirjahyllyihin.
- Seija Tuunanen, Askaisten Marttojen puheenjohtaja, Vakka-Suomen Sanomat 20.5.2016.
Vuoden 2017 suuri projekti oli Maskun seurakunnan kustantama, Vuoden kulttuuriteko -palkittu teos Carl Mannerheimin Uusi Hannula Askaisissa, joka kuvaa Mannerheim-suvun rakennuttaman entisen Hannulan kartanon. Toteutin teoksen yhdessä nousiaislaisen kirjailijan ja tutkijan, FM Esa Laukkasen sekä mietoislaisen toimittajan ja puutarha-asiantuntijan, MMM Säde Aarlahden kanssa. Projektissa vastuullani oli laajan haastatteluaineiston kokoaminen, rakennushistoriaan ja talon myöhempiin vaiheisiin keskittyvien lukujen kirjoittaminen, eri kirjoittajien tekstien toimittaminen sekä teoksen kuvitus ja taitto.
Mannerlahden [eli Hannulan kartanon] historiikki nostaa esille paikan merkityksen lähialueen ihmisille ja sen kehityksen, jonka suomalainen yhteiskunta on käynyt läpi säätyajasta nykyiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Mannerlahti on mikrotasolle vietyä Suomen yleistä historiaa.
- Maskun kunnan Vuoden kulttuuriteko 2017 -palkinnon perustelut
Sivu päivitetty 27.4.2023 kello 13.50